Potsdam, de Pruisische parel

Aanrader buiten Berlijn: Postdam, dat bol staat van paleizen, kerken, groene parken en eeuwenoude woningen uit de Pruisische tijd. En je vindt er een universiteit. Het pracht en praal van de stad staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Postdam

Vanuit Berlijn kun je het best met de S-Bahn (S7) naar Potsdam, een rit van ongeveer een half uur. Potsdam (150.000 inwoners), de hoofdstad van deelstaat Brandenburg maakt deel uit van het netwerk openbaar vervoer in Berlijn, dus je kunt met een dagkaart ook gratis reizen in de historische stad, die tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de tijd van de DDR flink beschadigd werd.

Beroemdste bezienswaardigheid in Potsdam, gelegen aan de rivier, Havel is Schloss Sanssouci, aan de oostkant van de stad. Het paleis telt twaalf zalen, inclusief concertzaal en bibliotheek, en is aangekleed met marmeren vloeren en zuilen. Ander hoogtepunt: het imponerende Neues Palais, na Schloss Sanssouci het tweede paleis van Potsdam. En, het Holländisches Viertel, de wijk gebouwd in de zogenoemde Hollandse stijl. Rond Potsdam liggen verschillende parken en heuvels. Op kraakheldere dag is het een aanrader op de Pfingstberg, aan de noordwestkant van Potsdam, te beklimmen. Vanaf de top heb je een weergaloos zicht over de heuvels van Havel en de pracht en praal van Potsdam.

Sachsenhausen

Minder fraai, maar minstens zo indrukwekkend als Potsdam: voormalig concentratiekamp Sachenhausen in Oranienburg, op ongeveer 30 kilometer ten noorden van Berlijn. Het kamp fungeerde in de periode 1936-1945 als werkkamp voor bijvoorbeeld politieke tegenstanders van het nazibewind van Adolf Hitler, joden, homoseksuelen en zigeuners. Minimaal dertigduizend mensen vonden de dood in het kamp, onder meer door moord en uithongering. Sachenshausen is het best met de auto te bereiken. Openbaar vervoer kan ook. S1 (S-Bahn) stopt op station Oranienburg. Vanaf het station brengt bus 804 je naar het concentratiekamp. Uitstappen bij de halte; Gedenkstätte. Adres: Straße der Nationen 22, 16515 Oranienburg.

Plaats een reactie