Dit moet je gezien hebben in Berlijn

Natuurlijk, tijdens een bezoek aan Berlijn mag je pleisterplaatsen als Brandenburger Tor, Berliner Dom, Reichstag, Holocastmonument en Checkpoint Charlie niet missen. Of een wandeling over boulevards Unter den Linden en Kurfürstendamm. Maar vergeet niet: er is veel meer te zien en doen in Berlijn.

Berlijn telt vele pleinen. Een van de mooiste en meeste bruisende: Gendarmenmarkt. Zomers vinden er concerten plaats, in de winter kerstmarkten. Zo is in juli het Classic Open Air Festival, een wereldberoemd muziekevenement dat enkele dagen duurt. Aan het plein liggen bijvoorbeeld de fraaie kerken Französischer Dom en Deutscher Dom. En, het stralende middelpunt van de Gendarmenmarkt, het Kozerthaus, waar concerten, theatervoorstellingen en opera’s worden gehouden.

Denkmal fur die ermordeten Juden Europas is de naam van het holocaustmonument, ter nagedachtenis aan de miljoenen mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werden van nazi Duitsland. Bijvoorbeeld in concentratiekampen. Het monument, gebouwd in 2005 en gelegen tussen Brandenburger Tor en Pastdamer Platz, bestaat uit tientallen blokken en een labyrint van smalle straatjes. Tip: ga vroeg in de ochtend, in de loop van de dag wordt het druk en lawaaiig. Het terrein is vrij toegankelijk.

Sowjetisches Ehrenmal in het Treptower Park is niet de bekendste bezienswaardigheid in Berlijn, maar zeker de moeite waard en veel rustiger dan toeristische broeiplaatsen als Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie. Het is een gedenkplaats, ter nagedachtenis van de overwinning van de Sovjets in de Tweede Wereldoorlog tegen nazi Duitsland. Tijdens de bloedige slag om Berlijn vonden tienduizenden strijders van het rode leger de dood. In het park staat een levensgroot standbeeld van Nikolai Masalov, een Sovjet-soldaat die tijdens de oorlog in de straten van de Duitse stad een jong Duits meisje had gered.

Mocht je tijdens een boek aan Berlijn in de buurt komen van de Kurfurstendam (Charlottenburg), bijvoorbeeld om te gaan shoppen, sla dan de Gedächtniskirche niet over. De kerk aan Breitscheidplatz, begin jaren zestig verbouwd nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd was geraakt, bestaat uit drie delen: een hoofdgebouw, een toren en een kapel. Je kunt een rondleiding krijgen in de oude toren. Het beschermde monument is dagelijks geopend.

Vanaf het beroemde Alexanderplatz ben je in een mum van tijd in een gezellig restaurant in de wijk Mitte. Het plein was het belangrijkste punt voor de inwoners van Oost-Berlijn, die enkele dagen voor de val van de muur op 9 november 1989 met duizenden demonstreerden tegen de regering. Het plein is vernoemd naar de Russische tsaar Alexander I. Vanaf het plein kun je onder meer de Fernsehturm, uitgeverij Berliner Verlag en de fonteinen Brunnen der Völkerfreundschaf zien liggen. Ook de bekende kerk Marienkirche en Weltzeituhr, het kunstwerk dat als klok tientallen tijdzones in de wereld aangeeft.

Plaats een reactie