Hoe kom je het goedkoopste in Berlijn?

Vliegen naar Berlijn is vanuit de meeste Europese steden het snelst en voordeligst. De Duitse hoofdstad telt twee verouderde vliegvelden: Berlin-Schöneveld (SXF) en Tegel (TXL). Berlin Brandenburg International, het nieuwe vliegveld, wordt waarschijnlijk in 2016 in gebruik genomen.

Prijsvechters als EasyJet, RyanAir, Air Berlin, Transavia en Germanwings vliegen dagelijks vanuit verschillende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Ierland naar Berlin-Schöneveld, het vliegveld op achttien kilometer ten zuiden van Berlijn. Hoe eerder je boekt, hoe lager de prijzen van tickets. Berlin-Schöneveld wordt al jaren verbouwd, tot Berlin Brandenburg International. Een hoofdpijnproject. De opening van de luchthaven is al meerdere keren uitgesteld vanwege talloze technische en organisatorische problemen, met een kostenoverschrijding van enkele miljarden tot gevolg. Waarschijnlijke opening: medio 2016.

Tussen Berlin-Schöneveld (SXF) en het centrum van Berlijn rijdt iedere tien minuten een trein (S-Bahn). Let op: de luchthaven ligt in tariefzone C. Het treinstation ligt op ongeveer 5 minuten lopen van de terminal. De zogeheten Airport Express rijdt ieder half uur. Het duurt een klein half uur naar Hauptbahnhof, in hartje Berlijn. De S-Bahn rijdt vaker, Ook rijden er verschillende bussen van en naar het vliegveld. Voor een taxi naar de stad ben je minimaal 50 euro kwijt.

HAMBURG GERMANY – JULY 25 2014: Trains arrive at Baumwall U-Bahn Station in Hamburg. Hamburg U-Bahn (Metro Rapid Transit System) was opened in 1912 and comprises four lines serving 91 stations

Kom je met de trein? In hartje Berlijn ligt Berlin Hauptbahnhof, het centraal treinstation. Internationale treinen eindigen op station Ostbahnhof. Een derde groot station in de stad: Zoologischer Garten. Reizen met de trein kan voordeliger zijn dan met het vliegtuig. Een retour Amsterdam-Berlijn, als je vroeg genoeg boekt, is ongeveer tachtig euro. Reisduur: 6 tot 8 uur.

Berlijn is met de auto ook goed bereikbaar. Het vinden van een parkeerplek in het centrum is echter geen eenvoudige opgave. Bovendien betaal je een behoorlijk parkeertarief per uur. Bij hotels kun je vaak tegen een dagvergoeding parkeren. Kijk goed of dat daadwerkelijk zo is. Let op: je hebt een groene milieusticker (Umweltplakette) nodig om binnen de zogeheten S-Bahn ring te mogen rijden. Of parkeer je auto buiten de stad en reis verder met het openbaar vervoer. Dat is zeker geen onoverkomelijk probleem, want het openbaar vervoer in Berlijn is modern en efficiënt. Lang wachten komt niet vaak voor en de S-Bahn en U-Bahn brengen je tot in het hart van het centrum.

Voor gratis parkerplekken kijk op: http://www.gratisparken.de/berlin/berlin/

Plaats een reactie